HACCP je medzinárodne platný a dlhodobo overený systém, ktorý zabezpečí zavedením preventívnych opatrení v potravinárskych prevádzkach, že sa ku konečnému spotrebiteľovi/konzumentovi dostanú kvalitné a zdravotne bezpečné potraviny.
V období od 01.06.2015 do 30.06.2015 vykonali inšpektori orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky (RVPS) celkom 4 063 úradných kontrol v zmysle zákona č.152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov.
Z celkového počtu 2 585 kontrolovaných prevádzok (objektov) boli nedostatky zistené v 470 prevádzkach, čo predstavuje porušenosť 18,18 %. Úradné kontroly sa vykonávali v rámci celého potravinového reťazca od primárnych producentov až po výrobcov predávajúcich hlavne v maloobchode.
Blokové pokuty za zistené nedostatky z celkového počtu 4 063 vykonaných úradných kontrol potravín v mesiaci jún 2015, bolo 475 úradných kontrol ukončených s jedným alebo viac nedostatkami. Celkove bolo uložených 146 blokových pokút, čo predstavuje hodnotu 5 314 EUR (v niektorých prípadoch viac ako jedna bloková pokuta v rámci úradnej kontroly). Ostatné zistené nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č.152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov.
Právoplatné rozhodnutia v sledovanom období nadobudlo právoplatnosť celkovo 159 rozhodnutí v celkovej sume 165 720 EUR a uložených bolo v rámci nich 38 opatrení. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 042 EUR, najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 25 000 EUR.
Výsledky hovoria jasne, hygiena predaja a skladovania nie je na požadovanej úrovni.
Zdroj výsledkov kontrol: www.svpssr.sk
Čo s tým môžete urobiť ako prevádzkovatelia? Interné audity Vašich prevádzok znamenajú prevenciu, ktorá prináša úspechy. Neváhajte a kontaktujte nás. (www.atconsult.sk, www.haccpvpraxi.sk) „Spolu to zvládneme.“ |