HACCP je medzinárodne platný a dlhodobo overený systém, ktorý zabezpečí zavedením preventívnych opatrení v potravinárskych prevádzkach, že sa ku konečnému spotrebiteľovi/konzumentovi dostanú kvalitné a zdravotne bezpečné potraviny.
Máte otázku týkajúcu sa systému HACCP alebo problém, s ktorým si neviete dať rady?
Pýtajte sa, radi Vám poradíme.
CHCEM SA OPÝTAŤ |
Ak otváram prevádzku spoločného stravovania, dokedy musím mať vypracované HACCP?
Dokumentáciu HACCP musíte mať vypracovanú najneskôr ku dňu začatia prevádzkovania zariadenia. Vyhlásenie o tom odovzdávate v Prevádzkovom poriadku pre zariadenie spoločného stravovania ako jednu z príloh k žiadosti o uvedenie do prevádzky.
Dobrý deň, na ktorom úrade sa mám informovať, keď si otváram bufet v Ilave?
Informácie ohľadom otvorenia bufetu a podmienok pre jeho uvedenie do prevádzky získate na príslušnom Regionálnom úrade verejného zdravotníctva, oddelenie výživy a hygieny potravín. Vo Vašom prípade je to RÚVZ v Považskej Bystrici.
Môžem odpad z kuchyne použiť na kŕmenie hospodárskych zvierat?
Pozrite na náš článok Biologicky rozložiteľný kuchynský odpad zo zariadení spoločného spoločného stravovania.
Čo potrebujem k získaniu osvedčenia o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností v potravinárstve?
Podať si žiadosť ….názov…., priložiť kolky a absolvovať prípravu na príslušnom RÚVZ alebo pozrite našu ponuku.
Mám udelené osvedčenie o odbornej spôsobilosti v potravinárstve zo dňa 11.5.2008 a je vydané na dobu určitú 5 rokov. Dopočula som sa, že sa niečo zmenilo a platí mi na dobu neurčitú. Ako je to?
Vaše osvedčenie už platí na dobu neurčitú. Tu je vysvetlenie:
Od 1.6.2010 nastali zmeny v zákone NR SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týkajú:
1. Osvedčení o odbornej spôsobilosti, pričom odborná spôsobilosť sa môže preukázať aj
dokladom z iného členského štátu, ktorý slúži na rovnaký účel alebo je z neho zrejmé,
že skutočnosť je preukázaná.
2. Osvedčenia o odbornej spôsobilosti sa udeľujú na dobu neurčitú.
3. Osvedčenia o odbornej spôsobilosti udelené a platné do 31. mája 2010 sa považujú
za osvedčenia udelené na neurčitý čas.
Dopočul som sa o povinnosti registrovať prevádzkareň. Týka sa ma to, keď mám predajňu talianskych syrov, ktoré dovážam?
Áno, máte povinnosť registrovať prevádzku.
Tu je vysvetlenie: Povinnosť registrovať prevádzkareň v zmysle zákona NR SR č. 152/1995 Z.z. sa týka týchto činností:
a) pestovania ovocia a zeleniny, zemiakov, obilia, cukrovej repy, olejnín, strukovín a iných plodín na potravinárske účely okrem pestovania malých množstiev na priame dodávanie do maloobchodu a na vlastné použitie
b) spracúvania prvotných surovín rastlinného pôvodu a živočíšneho pôvodu a baliarne,
c) veľkoobchodu, distribútorov, ktorí distribuujú potraviny do maloobchodu a priamo spotrebiteľom a dopravy
d) všetkých typov predaja konečnému spotrebiteľovi, hypermarketov, supermarketov, stánkov, ambulantného predaja, trhovísk, predaja na čerpacích staniciach pohonných hmôt, zásielkových služieb a automatov
e) všetkých foriem spoločného stravovania
f) pekárov, cukrárov, mäsiarov a iných, ktorí predávajú prevažnú časť výrobkov priamo konečnému spotrebiteľovi vo vlastnej predajni
g) dovozu potravín a surovín na ďalšie spracúvanie alebo na predaj z tretích krajín, ak dovozca má sídlo v Slovenskej republike.
Zrekonštruovala som predtým nefunkčnú reštauráciu, ktorú mám teraz v prenájme, a ponúkam tam okrem minútkových jedál aj denné menu. Dokedy je termín ohlásenia na hygiene?
Reštauráciu na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (hygiena) neohlasujete, ale podávate žiadosť o uvedenie priestorov reštaurácie do prevádzky. Okrem žiadosti prikladáte Prevádzkový poriadok pre zariadenia spoločného stravovania, prílohy k nemu, HACCP dokumentáciu pre prevádzku a kolok 50.-€. Až po vydaní rozhodnutia o súhlase so začatím činnosti prevádzky reštaurácie, môžete v nej vykonávať činnosť. Inak Vám môže správny orgán udeliť pokutu od 165.-€ až do 16 596.-€.