09.07.2015

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prichádza s ďalším označením pre slovenské potraviny, ktoré má byť garanciou kvality.

Nové označenie Slovenská potravina – kvalitná a kontrolovaná dostanú len jednozložkové čerstvé potraviny, konkrétne bravčové mäso, hovädzie mäso, hydina, mäso z oviec a kôz, ryby, vajcia, med, ovocie, zelenina a zemiaky.

Ako uviedol na tlačovej konferencii minister agrorezortu Ľubomír Jahnátek, nové označenie vzniklo po dohode s potravinármi a prvovýrobcami. Spotrebiteľ ho rozozná vďaka zlatému kruhu, v ktorom je vyobrazená jedna z jedenástich potravín zaradených do programu.

Znacky
Znacky 2
„Označenia budú dobrovoľné a môžu si ich samotní predajcovia dávať na svoje pulty, ale s tým, že tomu musí predchádzať kontrola zo štátnej veterinárnej a potravinovej správy,” povedal Ľ. Jahnátek. Ak kontrolóri zistia, že označenie je neoprávnené, ide o zavádzanie zákazníka a hrozí pokuta do výšky pol milióna eur.

Aj keď je označenie dobrovoľné, Ľ. Jahnátek hovorí, že predstavuje marketingovú výhodu. „Lebo opakujem, to slovenské je veľmi kvalitné,” tvrdí.

Po Značke kvality SK tak ide o druhé štátom zavedené označenie pre kvalitné domáce potraviny. Ľ. Jahnátek vysvetľuje, že rozdiel je v tom, že o nové označenie nie je potrebné žiadať, len ho oznámiť a potravinová správa ho skontroluje. „Tam, kde štát garantuje tieto dve značky, tam garantuje aj pravidelnú kontrolu a teda aj kvalitu,” uviedol.

Označenie Značka kvality SK funguje od roku 2004. Získať ju môže každý slovenský výrobca, ak sú jeho výrobky vyrábané z domácich surovín, respektíve z celkovej spotreby surovín najmenej 75 percent je spotreba domácej suroviny, a všetky fázy výrobného procesu sa uskutočňujú na Slovensku.

Zdroj: http://gazduj.etrend.sk/