10.07.2015

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prichádza s ďalším označením pre slovenské potraviny, ktoré má byť garanciou kvality. Tentokrát sa bude vzťahovať len na jednozložkové čerstvé potraviny, konkrétne na bravčové mäso, hovädzie mäso, hydinu, mäso oviec, mäso kôz, ryby, vajcia, med, ovocie, zeleninu a zemiaky.

Ako uviedol minister agrorezortu Ľubomír Jahnátek, nové označenie vzniklo po dohode s potravinármi a prvovýrobcami. Nové označenie pod názvom „slovenská potravina, kvalitná a kontrolovaná“ spotrebiteľ rozpozná vďaka zlatému kruhu, v ktorom bude umiestnená jedna z jedenástich vyššie spomínaných potravín.

„Označenia budú dobrovoľné a môžu si ich samotní predajcovia dávať na svoje pulty, ale s tým, že tomu musí predchádzať kontrola zo štátnej veterinárnej a potravinovej správy,“ povedal Ľ. Jahnátek.

Ak kontrolóri zistia, že označenie je neoprávnené, ide o zavádzanie zákazníka a hrozí pokuta do výšky pol milióna eur. Aj keď je toto označenie dobrovoľné, Jahnátek hovorí, že predstavuje marketingovú výhodu. „Lebo opakujem, to slovenské je veľmi kvalitné,“ tvrdí minister.

Po Značke kvality SK tak ide o druhé štátom zavedené označenie pre kvalitné domáce potraviny. Ľ. Jahnátek vysvetľuje, že rozdiel je v tom, že o nové označenie nie je potrebné žiadať, len ho oznámiť a potravinová správa ho skontroluje. „Tam, kde štát garantuje tieto dve značky, tam garantuje aj pravidelnú kontrolu a teda aj kvalitu,“ uviedol šéf agrorezortu.

Značka kvality SK funguje od roku 2004. Získať ju môže každý slovenský výrobca, ak sú jeho výrobky vyrábané z domácich surovín, resp. z celkovej spotreby surovín najmenej 75 percent je spotreba domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa uskutočňujú Slovensku.

Zdroj: http://profit.etrend.sk/