HACCP je medzinárodne platný a dlhodobo overený systém, ktorý zabezpečí zavedením preventívnych opatrení v potravinárskych prevádzkach, že sa ku konečnému spotrebiteľovi/konzumentovi dostanú kvalitné a zdravotne bezpečné potraviny.
V rámci úradnej kontroly potravín vykonala RVPS Lučenec v Kaufland Slovenská republika v.o.s., prevádzka Lučenec, odber vzorky výrobku „Hydinová sekaná hlbokozmrazená mäsový prípravok“, á 500g, (DMT: 04/12/16, výrobca: Vodňanská drůbež, a.s., Vodňany).
Analýzou bola vo vzorke zistená prítomnosť Salmonella enteritidis.
Čo je salmonella a ako sa môžeme nakaziť?
Salmonelóza je ochorenie spôsobené tyčinkovými baktériami, ktoré sa volajú salmonely. Zvyčajne sa môžeme nakaziť z vajec alebo nedostatočnou tepelnou úpravou mäsa.
Salmonela žije v črevnom trakte ľudí a zvierat. Do potravín sa dostane kontaktom rúk so stolicou týchto zvierat a ich nedostatočným umytím. Ďalším zdrojom salmonelovej hnačky sú výrobky z nakazených zvierat – hovädzie mäso, hydina, mlieko, vajíčka, kontaminovaná zelenina a potraviny z nich pripravené. Ide najmä o tie s nedostatočnou tepelnou úpravou, ako sú majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, vaječné jedlá…
Až 95 % ochorení na salmonelózu spôsobuje kmeň Salmonella enteritis, ktorá sa prenáša z vy ššie uvedených produktov. Inkubačná doba je do 6 – 48 hodín. Salmonelóza sa vyskytuje celoročne, no najviac práve v lete.
Zradné je, že nakazené potraviny vyzerajú a voňajú normálne, takže nákazu touto baktériou nemôžete „zacítiť“.
- zle tepelne upravená strava – teplo salmonely ničí a na ich zahubenie by malo stačiť 75°C. Zamrazenie však salmonely nezničí, iba ich udržuje v akomsi pokoji, no po rozmrazení sa znova prebudia k životu.
- hydina a vajcia (pozor na domáce majonézy, zmrzliny).
- mrazené potraviny – pri nákupe treba dávať pozor, či je potravina naozaj zmrznutá a nie napoly rozpustená. Opakované rozmrazovanie a zmrazovanie môže byť tiež hrozbou množenia salmonel.
- druhotná kontaminácia – nositeľmi salmonely môžu byť tiež hlodavci, kedy ku kontaminácii príde ich trusom alebo muchy, ktoré sa zase vyskytujú blízko fekálií.
Ako salmonelózu liečiť?
Ako radí hygienik MVDr. Marián Rozložník, pri salmonelóze si v prvom rade musíme uvedomiť, že vyčerpávajúce hnačky a dávenie pripravuje organizmus o vodu a minerálne látky. Z tohto faktu vyplýva hneď prvý krok liečby a to je rehydratácia organizmu buď formou rehydratačných roztokov, v komplikovaných prípadoch aj hospitalizácia spojená s podávaním infúzií.
Novodobý trend hovorí aj o podávaní pepsi coly – v nej vieme nájsť tekutiny, jednoduchá cukry (ako zdroj energie) a pepsín, ktorý podporuje trávenie. V rámci liečby nesmieme zabúdať ani na diétu, ktorá by mala byť ozaj striktná a jednoduchá (sucháre..).
Nezabúdajme ani na kompletnú dezinfekciu domácnosti a na fakt, že salmonelóza je povinne hlásené ochorenie, túto povinnosť má pri výskyte tohto ochoreniaVáš obvodný lekár voči Úradu verejného zdravotníctva.