HACCP je medzinárodne platný a dlhodobo overený systém, ktorý zabezpečí zavedením preventívnych opatrení v potravinárskych prevádzkach, že sa ku konečnému spotrebiteľovi/konzumentovi dostanú kvalitné a zdravotne bezpečné potraviny.
25.06.2015
Kontroverznú syntetickú látku používanú na prifarbovanie potravín výrobcovia nesmú pridávať do kompótov či zmrzliny. Zdá sa, že dovozcovia potravín vyrobených v tretích krajinách európske nariadenie ignorujú.
Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) zistila nedostatky v jahodovom kompóte v mierne sladkom náleve, ktorý v obchodoch nájdete pod značkou Giana. V 410-gramovom výrobku čínskeho pôvodu našla syntetické farbivo E 124 – Ponceau 4R v množstve 7,0 mg/kg, čím kompót nespĺňa požiadavky európskeho nariadenia o prídavných látkach v potravinách.
Podľa tohto nariadenia sa farbivo od 1. júna 2013 nesmie pridávať do niektorých kategórií potravín vrátane konzervovaného ovocia. Výrobky, ktoré boli uvedené na trh ešte pred týmto dátumom, mohli predajcovia dopredať až do vyčerpania zásob.
Výrobná dávka 3700/01072 06/05/2014 620, ktorej vzorka nevyhovela kontrole, má podľa Paulíny Komarovej zo ŠVPS zmiznúť z celého slovenského trhu. Ak ste si konzervu zo spomenutej výrobnej dávky kúpili, môžete ju vrátiť predajcovi.
Syntetické farbivo E 124, známe pod názvom košenilová červená A, môže vyvolať alergické reakcie, astmu a u detí zhoršovať hyperaktivitu. V testoch na zvieratách spôsobovalo rakovinu. Je zakázané v USA. Prítomnosť uvedeného farbiva v potravinách musia výrobcovia výrazne označiť na obale s upozornením „Môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí“.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) stanovil odporúčanú dennú dávku farbiva na 0,7 miligramu na kilogram telesnej hmotnosti človeka.
Zdroj: http://gazduj.etrend.sk/