HACCP je medzinárodne platný a dlhodobo overený systém, ktorý zabezpečí zavedením preventívnych opatrení v potravinárskych prevádzkach, že sa ku konečnému spotrebiteľovi/konzumentovi dostanú kvalitné a zdravotne bezpečné potraviny.
Zemiakový a kukuričný škrob, želatínu aj inulín! Toto všetko je v niektorých bielych jogurtoch. Čo by vlastne mali obsahovať a čo už nie? Ktoré odborníci na zdravú výživu neodporúčajú? „Kupujem biely jogurt gréckeho typu. Je chutný a hustý, ako má byť,“ pochválila sa minule známa. Pri pohľade na obal výrobku sa však ukázalo, že o jeho hustú konzistenciu sa postarali látky, ktoré by v takomto jogurte byť nemuseli.
Pozreli sme sa teda na zloženie desiatich bielych jogurtov. Okrem mlieka, smotany, jogurtových kultúr sme v nich našli sušené mlieko, sušenú srvátku, zemiakový škrob, želatínu, sladidlá, inulín a dokonca aj jedno tzv. É-čko. Je to v poriadku? Podľa potravinového kódexu má v klasickom bielom jogurte byť len mlieko či smotana a jogurtová kultúra.
Miroslav Kološta z Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline hovorí, že ani sušené mlieko či srvátka nie je problém. „Pridávať mliečne bielkoviny je dovolené. Sušené mlieko zabezpečí konzistenciu,“ vysvetľuje. Výrobkom so želatínou, škrobom alebo s umelými sladidlami však nepatrí názov jogurt.
„Musia sa nazývať jogurtový dezert alebo krém. Ak je želatína prírodná, nemám výhrady. Ani k zemiakovému škrobu. Problém je modifikovaný škrob, teda známe éčko – E 1422,“ dodáva Kološta. Potravinový kódex ho však nezakazuje. Odborník na zdravú výživu má jasno.
„Biely jogurt má obsahovať len mlieko a baktérie mliečneho kvasenia. Produkty, ktoré sú obohacované inými prídavkami, nekupujem,“ hovorí Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy. Odporúča čítať zloženie na obaloch. Nedajte sa odradiť drobnými písmenkami.
Obr.: Výsledky testu bielych jogurtov
Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/mt